keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Syysterveisiä Kälviältä


Talvi on tuloillaan ja tanssilinjalaisten keskuudessa se on huomattu kylmästä tanssimatosta jalkojen alla, sekä pakkaslukemista lämpömittareissa. 
Jaana Kovasen kanssa vietetyn ajan jälkeen oli Iiris Raipalan vuoro astua kuvioihin. Iiriksen seurassa teimme joogaa ja kontakti-improvisaatiota. Itse en ollut alkuviikosta paikalla terveydellisistä syistä, mutta vähemmälläkin opetusmäärällä kerkesin jo kontakti-improvisaatiosta innostua. Itse en ole niin verbaalisesti lahjakas saatikaan 110% tietoinen miten kuvailla kontakti-improvisaatiota omin sanoin, joten joudun lainaamaan Wikipedialta pienen sitaatin. Niin uusi tuttavuus kontakti-impro minulle on.

"Kontakti-improvisaatio on eräs uuden tanssin muoto, jossa improvisoinnilla on tärkeä rooli. Tanssijat pitävät yllä kontaktia eri ruumiinosien välityksellä, ja vaikuttavat toistensa liikkeisiin ja asentoihin vapaasti vaihtelemalla painon jakautumista ja kontaktipintoja."

TÄSTÄ klikkaamalla pääset lukemaan lisää kontakti-improvisaatiosta.


Teimme paljon paritehtäviä Iiriksen tunneilla ja niihin sisältyi muunmuassa tehtäviä joissa piti liikkua toisen kehoa pitkin joko liukuvalla tai rullaavalla liikkeellä, antaa vuorotellen painoa parille ja parin kanssa kontaktissa liikkuen jatkuvasti virtaavassa liikkeessä.
Kaikkea aikaa emme kuitenkaan käyttäneet pelkkään kontakti-improon, vaan tanssimme myös improvisoiden vaihdellen 1-3 hengen porukoissa.
Niiden lisäksi myös pääsimme kokeilemaan joogaa joka oli paljon raskaampaa mitä olin odottanut, mutta se selvästi auttoi. Hieroimme myös toistemme hartioita, sekä selkälihaksia ja loppuviikosta meillä oli myös balettitunti jolle myös opettajamme pääsi osallistumaan.

Seuraavana opettajanamme toimi Elina Hauta-Aho joka toimii myös toisena vastuuopettajanamme. Maanantaina Elinan opetuksessa opettelimme uusia liikkeitä, kehonhuollossa venyttelimme ja hieroimme parejamme, katsoimme tanssivideoita, harjoittelimme uusia koreografioita ja hioimme vanhempia, liikuimme eri tavoilla lattian poikki ja tanssimme soolona, duona tai triona improvisoiden.
Tiistain ohjelmaan kuului muunmuassa "soitin"-harjoitus, missä liikuimme ryhmissä samalla kuvitellen olevamme soitin, joka tuottaa ääntä liikkumalla. Joku soittimen osista soitti esimerkiksi rytmiä tahdikkain tanssiliikkein, joku oli virtaavalla liikkeellä liikkuen esimerkiksi viulu tai jokin muu kaunis- ja herkkä-ääninen soitin. Joku taas ilmaisi suurilla liikkeillä olevansa jokin mahtipontinen soitin ja kaikki nämä "soittimet" liikkuivat yhdessä ja ottivat impulsseja toisiltaan olemalla kontaktissa toisiinsa. Toisinaan soittimet soittivat hiljaa, toisinaan lujaa, ehkä jopa pysähtyivät kokonaan. Välillä joku soittimista soitti soolona ja toiset soittimet ehkä vahvistivat hiljaa pienillä liikkeillä sooloa esittävää soitinta tai olivat täysin vaiti.


Keskustelimme opolla tulevista produktioista, keikoista, tunneista, opettajista ja keväällä edessä olevasta opintomatkasta Norjaan.
Teimme myös keskustelu-harjoitusta, josta itse pidän kovasti, koska siinä saamme heittäytyä ja tehdä mitä ensimmäisenä mieleen juolahtaa ilman suurempia rajoitteita. Kyseisessä harjoituksessa "keskustelemme" äänettä pareittain tai ryhmässä liikkeellä. Liike voi olla aivan mikä tahansa, tanssillinen tai ei, pääasia että ääntä ei tuoteta vaan keskustelu muiden kanssa tapahtuu keholla. Harjoituksen alussa jokainen liikkui yksitellen vuorollaan ja pikkuhiljaa keskustelu muuttui niin, että kaikki voivat puhua samaan aikaan. Liikkeet voivat kestää pitkään tai olla vaikkapa yksi pieni askel sivulle.


Keskiviikkona meillä oli myös DO IT, eli koulun sisäinen tapahtuma jossa jokainen linja esittää ja kertoo mitä olemme lähiaikoina opiskelleet ja tehneet. Me esitimme kaksi Jaana Kovasen kehittämää koreografiaa ja kerroimme mitä olemme lähiaikoina tunneilla tehneet, kuten kaikki muutkin linjat. Virtaset näyttivät videon ja lauloivat, mutta muilla linjoilla ei ollut esityksiä. Saimme nauttia myös muutamista opiskelijoiden itse kehittämistä laulu-, piano- ja tanssiesityksistä.
Näistä kahdesta viikosta jäi erittäin hyvä fiilis ja näin on hyvä jatkaa viikonlopulle!

- Emilia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti